niet roken in huis

Waarom moet je niet roken in huis?

Al jaren weten we dat roken slecht is voor je gezondheid. Ook weten we dat meeroken slecht is, zeker voor kinderen. Toch rookt meer dan 20% van de Nederlands en dat doen ze ook in huis en auto in bijzijn van hun kinderen. Maar dat is niet de enige reden waarom je niet in huis zou moeten roken.

Dus waarom moet je niet roken in huis? Roken is slecht voor je gezondheid, voor de roken maar ook voor andere, zelfs voor dieren. Daarnaast gaat je huis ervan stinken, krijg je gele muren en is het heel lastig te verwijderen. Het beïnvloed dus de waarde van je huis op een negatieve manier.

Maar er zijn meer vragen die je kunt stellen als het over roken in huis gaat:

Kun je brand krijgen van roken in huis?

Ja natuurlijk, waar rook is, is vuur. Het is een veelvoorkomende reden van woningbranden in Nederland. Een sigaret valt op iets wat brandbaar is, er wordt even niet opgelet en een brand is zo gestart. Buiten de sigaretten hebben mensen die roken ook vaak aanstekers op tafel liggen, en als je dat combineert met kinderen, kan het ook mis gaan.

Kun je rookgeur makkelijk verwijderen uit je huis?

Nee dat is heel lastig. Zeker als je lange tijd veel gerookt hebt in huis, is het lastig om te verwijderen. Vaak zie je ook dat alleen schilderen maar tijdelijk helpt. De kleur en geur komt er na verloop van tijd toch weer doorheen.

Hoe verwijder je oude rookgeur uit je huis?

 • Ventileer het hele huis door ramen te openen en ventilatoren te plaatsen
 • Reinig de muren en plafond vóór het schilderen met een speciaal reinigingsmiddel. Gebruik vervolgens een primer die de geur afsluit
 • Verwijder vloerbedekking en verwijder behang van de muren
 • Houten vloeren schuren en opnieuw in de lak zetten
 • Reinig betegelde oppervlakken met een 90-10 oplossing van water en bleekmiddel, of water en witte azijn
 • Reinig alle meubelen goed. Stoffen meubelen zijn lastig te reinigen, zoals een bankstel, vervang deze
 • Zorg ervoor dat het ventilatiesysteem schone filters heeft en dat luchtkanalen open en schoon zijn
 • Als dit allemaal niet werkt, kan een professionele behandeling nodig zijn

Waar gaat rookgeur allemaal in zitten?

Overal. In je gordijnen, behang, muur, meubelen, keuken, vloer, eigenlijk alles. Daarom is het zo lastig om uit je woning te krijgen. Gordijnen kun je natuurlijk wassen of vervangen. Muren kun je schilderen en meubelen kun je goed schoonmaken. Maar eigenlijk moet je je gehele huis strippen en helemaal vernieuwen om de gevolgen van het roken echt te kunnen verwijderen. En dan gaat het om elke kamer in huis. Want rook verspreidt zich door de hele woning.

Hoe snel verkleuren muren door roken?

Je muur of plafond zal niet na 1 keer roken direct verkleurd zijn. Dat duurt wat langer. Maar als je veel rookt, gaat dat best snel. Haal maar eens een schilderij of spiegel van de muur. Daarachter is de kleur waarschijnlijk veel lichter dan de rest van de muur. Verkleuren gaat heel geleidelijk, en dat zien we dus niet goed, totdat we weer gaan schilderen. Als je veel rookt, met meer dan 1 persoon in huis, kun je waarschijnlijk elk jaar schilderen en zul je het verschil snel zien. Als je niet rookt in huis, dan hoef je dat misschien pas na 10 jaar te doen om het zelfde effect te krijgen.

Mag je roken in een huurhuis?

Dat ligt aan de afspraken die je hebt gemaakt met de verhuurder. Vaak mag het wel, maar of het verstandig is? Bij een huurwoning wordt je geacht om de woning weer in originele staat terug te brengen. Vaak staat in het contract dat verkleuring door nicotine verholpen moet worden. Anders loop je het risico dat je de borg niet terugkrijgt en de extra kosten voor het verwijderen dus zelf moet betalen.

Wat kost het om rookgeur te verwijderen uit je huis?

Zoals geschreven, rook gaat overal in zitten. Als je lang genoeg in huis rookt krijg je het moeilijk uit muren en plafond, maar ook uit je keukenkastjes en vloeren. Eigenlijk moet je woning volledig gestript worden en weer helemaal opnieuw afgewerkt worden. Dat kan enorm oplopen natuurlijk. Het kan dus duizenden euro’s kosten om de woning weer fris en schoon te krijgen.

Heeft roken in huis invloed op de waarde van mijn huis?

Als je je huis wilt verkopen dan is het zeker te adviseren om zoveel als mogelijk de rookgeur en rookkleur uit je woning te krijgen. Als een potentiële koper binnenkomt en direct schrikt van de rooklucht, is de kans klein dat het een koper gaat worden. Dus investeer in het verwijderen van de lucht en geur. Vermeld wel bij de potentiële koper dat er gerookt is, en wat je hebt gedaan om het te verwijderen. Dat voorkomt discussie achteraf waarbij de koper de kosten wil gaan verhalen bij jou.

Roken heeft dus zeker invloed op de waarde van je huis als je het wilt verkopen. Je huis wordt niet kleiner of slechter onderhouden, maar kopers kunnen het wel zien als extra klussen en extra kosten, wat uiteraard invloed heeft op de verkoopprijs.

Tips om niet meer in huis te roken

Maar als je rookt, is het niet zo makkelijk om te stoppen. Wij hebben dus wat tips voor je om te zorgen dat je nog wel kunt roken, maar niet meer in huis.

 • Zorg in de tuin of op je balkon voor een relaxte plek om te roken voor jou en je gasten
 • Zorg voor bescherming tegen regen, bijvoorbeeld een afdakje of veranda
 • Plaats een heater tegen de kou. Zet deze natuurlijk alleen aan als je er ook gebruik van maakt, anders is het zonde
 • Vertel je gasten dat er binnen niet gerookt wordt, bijvoorbeeld omdat je kinderen hebt
 • Beste tip is natuurlijk stoppen met roken, maar dat heb je vast al eens geprobeerd

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *