6 meest gemaakte fouten bij verkopen van een huis

Bij de verkoop van je huis wil je natuurlijk geen dure fouten maken. Waarschijnlijk is je huis het duurste wat je ooit zal bezitten en dus ook zal verkopen. Maar je daar een fout wat 1% kan kosten, dan is dat al snel een paar duizend euro. Duur foutje….

Wij hebben daarom een lijst gemaakt van fouten die snel gemaakt zijn, en die je beter kunt voorkomen.

Geld besparen op makelaar

Ondanks dat het niet verplicht is om een makelaar in te schakelen, kan het wel een goede keuze zijn. Bij de verkoop van je huis komt best wat kijken. Als je dat zelf heel goed kunt, dan is dat prima, maar anders kun je beter een makelaar inschakelen. Bijvoorbeeld onderhandelen, als je daar niet goed in bent, kan dat snel veel geld kosten. Wij hebben uitgezocht wat een makelaar wel en niet doet, en wat het zou kosten als je het zelf wilt doen.

Verkeerde prijs vragen

Met of zonder makelaar, je zal een vraagprijs moeten bepalen. Zit je te laag, dan kan het moeilijk worden om toch hoger uit te komen. En als je te hoog zit, dan sluit je misschien wel een deel van je doelgroep uit. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een prijs waar vanaf men kan bieden.

Achterstallig onderhoud

Onderhoud van je woning is natuurlijk belangrijk als je er woont, maar ook als je het wilt gaan verkopen. Potentiële kopers kunnen erdoor afhaken. Als er teveel achterstallig onderhoud zichtbaar is, hoe zit het dan met groot onderhoud wat je niet direct kunt zien? En dat kan flik in de kosten lopen als koper zijnde.

Zorg er dus voor dat je opknapt wat nodig is. Wij hebben een lijst gemaakt met klusjes die je eigenlijk moet nalopen voordat je huis te koop komt. En misschien ga je nog wel een stapje verder. Vervang bijvoorbeeld je binnendeuren voor een luxere uitstraling.

Te veel spullen in huis

dit is misschien een open deur, maar je ziet het nog veel te vaak. Een huis vol persoonlijk spullen die zeer sfeerbepalend zijn. Maar ook met veel grote meubelen. Haal het leeg. Zorg dat de ruimte goed tot zijn recht komt en vergeet even dat die boekenkast met al jouw favoriete boeken zo mooi staat. De koper ziet liever de ruimte dan de kast. Doe de boeken alvast in dozen en sla ze tijdelijk op met de kasten in een storagebox in de buurt. Probeer zoveel mogelijk spullen daar op te slaan. Dus als je meubels niet veel gebruikt en die komen de ruimte niet ten goede (grote stoel in de slaapkamer/vitrinekast in de gang) haal ze dan weg, en verhuis ze lekker mee naar je nieuwe woning.

Hetzelfde geld voor speelgoed van je kinderen. Ga daar samen met je kinderen doorheen en pak alvast een deel in wat na de verhuizing weer gebruikt kan worden.

Zorg voor goede foto’s

Dit kan zelfs met een makelaar verkeerd gaan. Maar gelukkig zijn er professionele fotografen die zich specialiseren in woningfotografie. Die weten exact hoe ze kunnen zorgen dat jouw huis het beste op de foto gezet kan worden. En houd dan rekening met de andere tips, want als op de foto wel alles opgeruimd is, maar bij de bezichtiging niet, dan is dat zonde.

Video en goede plattegronden werken ook goed, dus steek daar tijd in, en lever een compleet verhaal aan potentiële kopers. Want wat is nu leuker dan alvast met een plattegrond je nieuwe huis in te delen, voordat je het gekocht hebt?

Laat je emotie even weg als je gaat onderhandelen

Ja jij hebt vele jaren met veel plezier in je huis gewoond, en vindt dat het een bepaalde waarde heeft. Het kan echter zijn dat andere daar anders over denken. Die kunnen dus met een bod komen waar jij eigenlijk wel een beetje boos over wordt. Dit is geen emotie die handig is bij onderhandelen. Ook als je zenuwen krijgt bij de gesprekken, schakel dan een makelaar in.

De uiteindelijke waarde van je huis is niet wat jij het waard vindt, maar wat een koper het waard vindt. En kijk niet alleen naar het hoogste bod. Misschien dat andere biedingen wel minder risico geven omdat die geen financiering meer hoeven te regelen. Als het daar namelijk op stuk loopt dan moet je huis opnieuw de markt op, en meestal zorgt dat ervoor dat de prijs niet meer zo hoog uitkomt als ervoor.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *