Blijven de huizenprijzen stijgen in Nederland?

Rond 2010 zijn de prijzen van woningen door de economische crisis aardig teruggevallen. Veel woningbezitters hadden een huis die onder water stond, wat betekent dat het minder waard was dan ze ervoor betaald hebben. De laatste jaren zijn de prijzen weer fors aan het stijgen tot recordhoogtes. Maar jij wilt natuurlijk niet een huis komen en over een paar jaar ook onder water staan.

Dus, blijven de woningprijzen stijgen? Ja, waarschijnlijk wel. De huizenmarkt is een markt van vraag en aanbod. En in Nederland zijn op dit moment te weinig woningen op de vraag op te vangen. Er is dus meer vraag naar woningen dan aanbod, en dat zorgt ervoor dat prijzen omhoog zullen blijven gaan.

Waarschijnlijk dus, want er zijn altijd externe factoren die invloed hebben. Maar dat zijn ook factoren waar iedereen last van zal hebben. Grote natuurlijk rampen, economische rampen of een oorlog. De kans daarop is natuurlijk klein, maar hij is er wel.

Hoe groot is de woningtekort in Nederland?

Begin 2019 waren er meer dan 250.000 woning tekort in Nederland. Dat komt omdat bouwbedrijven in de economische crisis minder zijn gaan bouwen omdat het niet verkocht werd. Daar is een achterstand opgelopen war we nog jaren last van houden. Onderzoekers hebben berekent dat dit tot zeker 2030 zal blijven. Daar komt eind 2019 nog bij dat er steeds strengere milieuregels zijn gekomen waardoor bouwprojecten worden uitgesteld.

Daarbij komt dat er ook steeds meer 1 persoons huishoudens komen. Waar het vroeger noodzaak was om samen te gaan wonen, zie je dat veel mensen tegenwoordig ervoor kiezen om dat niet te doen. Eventueel later, maar ze blijven veel langer alleen wonen. Daar zijn dan natuurlijk ook meer huizen voor nodig, want waar een stel voorheen samen in 1 huis woonde, wonen ze nu vaker in 2 huizen.

Wat gaat de hypotheekrente doen?

Een andere factor die invloed heeft op de woningprijs is de hypotheekrente en regels. Als de hypotheekrente laag staat dan zijn de maandelijkse kosten dus ook erg laag. Maak maar eens een vergelijking met een huurwoning, laten we uitgaan van een woning met een waarde van ongeveer 300.000 euro. Bij deze huurwoning betaal je al snel 1200-1500 euro per maand. Maar dan hoef je zelf geen onderhoud te doen. Je bouwt ook geen vermogen op omdat het niet jouw huis is. Koop je deze woning van 300.000 euro met een rente van 2% (wat eind 2019 heel goed kan) dan betaal je per jaar 6.000 euro rente, ofwel 500 euro per maand. Je kunt vermogen opbouwen als de prijzen blijven stijgen, maar loopt ook risico als het zakt. Daarnaast moet je zelf onderhoud doen, wat extra kosten met zich meebrengen. Maar als je van plan bent er langere tijd te wonen, dan is kopen de meest interessante investering. Buiten je rente ga je natuurlijk ook wat aflossen, waardoor je eigenlijk meteen ook aan het sparen bent voor je oude dag.

De hypotheekrente zal naar verwachting de komende jaren niet heel erg veel gaan stijgen. Dat heeft voornamelijk met de economie in heel Europa en de rest van de wereld te maken, en daar is een lage rente eigenlijk nodig om economische groei te behouden, dus experts verwachten dat rente de komende periode misschien iets zal stijgen, maar gewoon erg laag blijft.

Is het verstandig om nu een huis te kopen?

Dat verschilt per situatie natuurlijk. Een huis kopen is altijd met risico. Er zijn externe factoren waar je niet veel aan kunt doen, waar iedereen last van zal hebben. Maar wat als je samen gaat wonen met je partner en je hebt een hypotheek waarbij beide inkomens nodig zijn en 1 van beide raakt arbeidsongeschikt, of je vindt elkaar niet meer zo leuk? Dan kun je zeker een probleem hebben. En dat zijn risico’s die je altijd zal houden.

Maar als je de komende 10 jaar wilt blijven wonen in het huis wat je op het oog hebt, dan is de kans groot dat het een hele goede investering is!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *