brandveiligheidstips voor uw huis

10 brandveiligheidstips voor uw huis

Voor de meeste mensen zijn huizen hun meest waardevolle bezitting, en staat het vol met persoonlijke spullen en herinneringen zoals foto’s. U kunt dus wel stellen dat uw huis het meest waardevol is, zowel financieel als emotioneel. Dus is het verstandig om dit te beschermen, zo goed als u kunt, tegen brand.

Veel huizen zijn verwoest door branden. De meeste branden in Nederland worden veroorzaakt door stoken/haardvuur, defecte apparaten (kortsluiting), koken (vlam in de pan), brandstichting, warmte van lampen, blikseminslag en roken. Dingen die kunnen gebeuren wanneer u thuis bent, maar ook wanneer u niet thuis bent. Snel handelen door u en uw omgeving kan veel ellende besparen.

Hieronder vindt u 10 tips om de brandveiligheid van uw huis te waarborgen:

1 Installeer enkele rookmelders, bij voorkeur op elk niveau. Rookmelders helpen levens en eigendommen te redden door vroegtijdig een waarschuwing te geven. Deze is ook hoorbaar voor uw directe omgeving (bijvoorbeeld buren als u niet thuis bent). Alle instructies met betrekking tot rookmelders moeten nauwgezet worden opgevolgd. Koop ook een branddeken en plaats deze in uw keuken en vergeet de brandblusser niet. Deze moet op een makkelijk te bereiken plek staan. Het kan geen kwaad om er meer dan 1 te hebben, bijvoorbeeld ook 1 boven voor als u in de nacht brand krijgt. Het kan u en uw gezin het leven redden.

2 Onderhoud en test rookmelders periodiek. Vervang de batterijen van de rookmelder. De meeste detectoren geven signalen af ​​wanneer de batterijen bijna leeg zijn om te voorkomen dat u uw batterijen vergeet. Vervang ook de brandblusser wanneer nodig, in Nederland staat op de brandblusser tot wanneer deze bruikbaar is.

3 Let op mogelijke brandgevaren. Zoek naar dingen zoals gerafelde of gescheurde snoeren op elektrische apparaten zoals televisies, stereosystemen, lampen of computers. Kijk uit voor kachels die te dicht bij ontvlambare items zoals kleding, stof, boeken, tijdschriften of oude kranten staan.

4 Houd luciferdozen en aanstekers buiten het bereik van kinderen. Kinderen zijn gefascineerd door vuur en nieuwsgierigheid kan gevaarlijk worden. Houd de verleiding op afstand door wedstrijden en aanstekers te verbergen. Beter nog, zorg dat ze achter slot en grendel liggen.

5 Blijf op uw hoede tijdens het koken of bakken in de keuken. Veel woningbranden beginnen in de keuken. Het is altijd het beste om voorzichtig te zijn en te weten wat u moet doen. Heeft u een pan met vet die brand? Geen water erop, dat zorgt voor een enorme steekvlam. Weet ook waar uw branddeken en brandblusser ligt en hoe deze werken. Vuur ban heel snel schade en verwondingen opleveren, dus snel handelen is noodzaak.

6 Zorg dat u te allen tijde een nooduitgangplan bij de hand hebt. Familieleden moeten op de hoogte zijn van dit plan en veiligheidsoefeningen zijn van tijd tot tijd op orde. Ontsnappingsplannen hebben gezinnen geholpen veilig te zijn bij branden. Weten u en uw kinderen bijvoorbeeld hoe ze de woning kunnen verlaten als er in de nacht brand ontstaat en u niet meer naar beneden kunt?

7 Wees altijd voorzichtig wanneer u kaarsen gebruikt, plaatst of aansteekt. Kaarsen kunnen gemakkelijk andere dingen in brand laten vliegen als je niet voorzichtig bent. Zorg voor de juiste kandelaars, beschermhoezen en blusmiddelen voor kaarsen.

8 Vermijd elektrische branden door na gebruik altijd alle elektronische apparaten los te koppelen. Aangesloten elektronische apparaten zijn brandgevaarlijk.

9 Zorg goed voor open haarden of houtkachels die u in de winter gebruikt. Zorg voor een goede veiligheid en onderhoud van dergelijke apparaten en houd kinderen buiten bereik van vuur.

10 Leer kinderen over de gevaren van brand en zorg ervoor dat ze op de hoogte zijn van de brandveiligheidsregels. Vergeet niet dat het welzijn van uw gezin belangrijk is en dat iedereen verantwoordelijk is voor het begrijpen van de gevaren van brand.

2 antwoorden
  • Jeroen
   Jeroen zegt:

   Dank je wel voor je reactie. Buiten dat roken inderdaad een belangrijke oorzaak is van brand in een woning, is het ook een belangrijke factor in de waarde van een woning. De woning rookvrij maken kan behoorlijk wat werk opleveren, en ook aardige kosten.

   Dus gewoon niet roken in huis!

   Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *